roblox, fortnite, minecraft

Roblox, Fortnite og Minecraft – forstå børnenes yndlingsspil

Roblox, Fortnite og Minecraft – forstå børnenes yndlingsspil

Har du også et barn, som elsker at game på nettet? Bliv klogere på de populære spil Roblox, Fortnite og Minecraft og få tips til, hvordan du håndterer dit barns aktiviteter ved skærmen.

Er dit barn lidt af en gamer-type, som snildt kan lukke sig inde bag skærmen time efter time, dag efter dag? Og er du også en af de forældre, som står på sidelinjen og konstant leder efter den rette balance mellem på den ene side at lade barnet udfolde sin lyst til at spille og på den anden side sætte en seriøs stopper for gamingen?

Børn og unges online-gaming er i dén grad et tema, der udfordrer forældre i disse år, hvor ikke mindst spillene Roblox, Fortnite og Minecraft optager podernes opmærksomhed.

 

 

Er du træt af konflikter om skærm?

Hvor meget skal børnene have lov til at spille, og hvad skal de have lov til at spille? Hvornår og hvordan skal det foregå? Spørgsmål som disse sætter sindene i kog og skaber skænderier og sure miner i mange børnefamilier.

Faktum er, at gaming fylder meget i mange børn og unges hverdag og bevidsthed, og det er formentlig lidt mere end bare en døgnflue, som går væk om lidt, hvis vi lukker øjnene…

Måske bliver det nemmere at håndtere dilemmaerne og al den tvivl, som mange af os ikke-digitalt-indfødte forældre rammes af, hvis vi bliver bedre til forstå, hvad det egentlig er, vores børn har gang i.

Roblox, Fortnite og Minecraft er nogle af de mest populære online-spil blandt danske børn og unge i disse år. De er genstande for samtaler i skolegårde over det ganske land, og de games på mangt et børne- og teenageværelse hver dag året rundt.

Læs med her, hvis du gerne vil vide lidt mere om de tre spil, og få inspiration og gode råd, hvis du er en af de mange forældre, som står på sidelinjen (eller foran den lukkede dør til børneværelset) og føler dig i vildrede, mens barnet bare gamer derudad.

 

Robux, skins og avatar… Hvad er det dog, barnet siger?

Først et af de gode råd: Forstå dit barns yndlingsspil!

En vigtig kilde til en god dialog med børn – ja, faktisk med mennesker i det hele taget – er forståelse. Det giver altid mening at forsøge at forstå andre mennesker, hvis man vil have en konstruktiv dialog om det ene eller det andet; også om gaming.

Måske synes du ligesom masser af andre forældre, at det er både uoverskueligt og ret kedeligt at sætte sig ind i, hvad Minecraft går ud på, og hvorfor skins er så vigtige i Fortnite. Men måske skal du forsøge alligevel. Lidt ligesom når vi kræver af vores børn, at de forsøger at forstå, hvad vi siger, og hvorfor vi siger det.

Det er altid lidt nemmere at tale sammen, hvis man taler samme sprog – eller i hvert fald forstår hinandens sprog.

 

 

Hvad går Roblox ud på?

Når man spiller Roblox, er man en virtuel figur – en såkaldt avatar – i et online univers.

Roblox fungerer som en slags værksted, hvor spillerne kan designe, bygge og kreere. Spillerne kan chatte med hinanden, og de kan samarbejde om kreative projekter eller spille et af de mange spil sammen, som Roblox består af.

Der er nemlig en hel masse små selvstændige spil af meget forskellig art inde i Roblox. Der er for eksempel spil, som går ud på, at man ejer og driver en restaurant, spil der fungerer som virtuelle forlystelsesparker med rutsjebaner og anden tivoli-lignende underholdning, spil hvor man kan have sit eget hus, sit eget kæledyr og så videre. Kort sagt er der noget for alle aldre og køn, når børnene skal finde deres yndlingsverden i Roblox.

 

Hvad er aldersgrænsen i Roblox?

Der er ingen officiel grænse for, hvor gammel man skal være for at spille Roblox.

Spillet tilbyder til gengæld, at man kan oprette en forælderstyret konto til børn under 13 år. Hvis man bruger sådan en konto, har spilleren kun adgang til de dele af Roblox, som er lavet til den yngste målgruppe.

 

 

Hvad koster det at spille Roblox?

Det er som udgangspunkt gratis at spille Roblox, men visse særligt gode byggemateriale koster penge, og det gør visse af de spil, man kan spille inde i Roblox også. Desuden kan man købe tøj og andet ekstra udstyr til sin avatar.

Man betaler med såkaldte Robux, som man køber for rigtige penge.

 

Noget af det gode ved Roblox

Når børn spiller Roblox, er der god mulighed for, at de får trænet deres teknik- og formforståelse. De erfaringer kan de også bruge uden for spillet i den virkelige verden. Samtidig er det muligt at spille sammen med sine venner, og på den måde er det muligt at opbygge en leg omkring spillet.

 

Nogle ulemper ved Roblox

Det kan være meget fristende at bruge penge på flere og bedre materialer, sejere udstyr til sin avatar og så videre, når man spiller Roblox – især hvis det er noget, kammeraterne får lov til.

Desuden skal man være opmærksom på, at når man opretter en profil (hvilket man skal gøre for at kunne spille), er den automatisk offentlig; man skal altså sørge for at ændre sine privatindstillinger i spillet, hvis man ikke ønsker, at profilen skal være synlig for alle.

 

Hvad går Fortnite ud på?

Fortnite består egentlig af tre forskellige spil: ‘Fortnite: Save the World’, ‘Fortnite Creative’ og ‘Fortnite Battle Royale’. Battle Royale er det klart mest populære af dem, og når børn og unge omtaler Fortnite, er det rigtig ofte Battle Royale-spillet, de taler om.

I Fortnite Battle Royale kan man enten spille alene eller på hold, der består af to eller fire spillere.

Spillet begynder med, at op til 100 deltagere lander på en ø, og så gælder det om at udslette de andre spillere og naturligvis undgå selv at blive dræbt. Den sidste overlevende (eller det sidste overlevende hold) har vundet runden.

Deltagerne bevæger sig rundt på øen for at finde og samle våben, genstande og ressourcer, og de kan bygge ramper og konstruere bygninger til angreb og forsvar mod de andre deltagere på øen.

Banen (eller ‘spillepladen’ om man vil), som spillerne bevæger sig rundt på, bliver mindre og mindre på grund af en faretruende storm. I takt med at banen skrumper, tvinges spillerne tættere på hinanden, og det bliver sværere og sværere at undgå dødbringende angreb fra konkurrenterne, efterhånden som pladsen bliver mere og mere trang.

 

Hvad er aldersgrænsen i Fortnite?

Man skal officielt være 12 år for at spille Fortnite.

 

 

Hvad koster det at spille Fortnite?

Som udgangspunkt er det gratis at spille Fortnite, men det viser sig hurtigt, at det er både nemt og fristende at bruge penge i spillet. Man kan nemlig tilkøbe masser af ekstra tilbehør.

De ting, man eventuelt køber, forbedrer ikke ens chancer for at vinde. Til gengæld er det blandt mange spillere forbundet med stor prestige at have for eksempel de sejeste nye ‘skins’.

Skins udstyrer ens figur med smart tøj, en cool dans, en sej frisure eller flottere våben, og skins koster såkaldte V-bucks, der købes for rigtige penge.

 

Noget af det gode ved Fortnite

Hvis man spiller på hold, må man samarbejde med sine holdkammerater for at nå så langt som muligt i kampen mod resten af deltagerne på øen. På den måde er Fortnite et socialt spil, som kan gøre noget godt for spillernes evner til at samarbejde.

Derudover vil mange forældre nok også mene, at det er en fordel, at Fortnite på sin vis ikke er så voldeligt, som dets rygte somme tider lader os forstå. Grafikken er nemlig ikke særlig realistisk, og den er heller ikke blodig. Derfor er selve spillet ikke så voldsomt, som man kan forledes til at tro, når man hører, hvad det går ud på.

 

Nogle ulemper ved Fortnite

Ligesom i skolegården, er der en risiko for, at nogle børn holdes uden for fællesskabet blandt dem, som gamer sammen. I Fortnite er denne risiko relativt udtalt, fordi man kun kan være fire spillere på et hold.

Og så er der det med den prestige, der er forbundet med at have de ‘rigtige’, sejeste, smarteste skins.

I nogle grupper af børn og unge er det med skins ligesom med modetøj i den virkelige verden. Det er vigtigt at have det sejeste og det nyeste, og det kan være forbundet med misundelse og mobning, at nogle har det, mens andre ikke har.

 

Hvad går Minecraft ud på?

I Minecraft har man en figur (også kaldet en avatar), og med den indsamler man forskellige materialer og ressourcer som sten, guld, sand og træ. De ressourcer, man samler, kan man man bruge til at bygge med efter fuldstændig fri fantasi.

Man kan for eksempel konstruere store eller små bygningsværker eller designe fantasifuld kunst, bygge rutsjebaner, bjerge og slotte, og man kan grave miner.

Grafikken i Minecraft er simpel, og alt er opbygget i firkantede blokke.

Man spiller alene eller samarbejder med andre, og spillet går overordnet ud på at samle ressourcer og konstruere redskaber og bygninger, så man kan overleve eventuelle angreb fra de monstre, som kommer frem i mørke.

 

Hvad er aldersgrænsen i Minecraft?

Minecraft har ingen aldersbegrænsning, og spillet er udbredt blandt både voksne og børn i stort set alle aldre.

 

 

Hvad koster det at spille Minecraft?

Minecraft koster penge, når du starter – prisen afhænger af, hvilken version af spillet man vælger.

 

Noget af det gode ved Minecraft

Ligesom i Roblox får børnene trænet deres teknik- og formforståelse, når de spiller Minecraft, og ligesom når de bygger med klodser, tvinges de til at bruge deres fantasi.

Spillet giver desuden spillerne rig mulighed for at øve sig i at samarbejde.

 

Nogle ulemper ved Minecraft

I Minecraft kan spillerne kommunikere med hinanden via chatten eller over Skype, og her kan sproget blandt deltagerne til tider være hårdt og uhensigtsmæssigt – ligesom i alle andre spil.

Desuden finder nogle spillere på at prøve at snyde sig til bedre ressourcer ved at lave byttehandler med andre i spillet, hvilket til tider skaber konflikter og uvenskaber.

 

Derudover kan børnene blive inviteret til Skype-samtaler med spillere, de ikke kender. Det kan være en rigtig god idé at tage stilling til det, tale med sine børn om det og eventuelt have regler for det.

 

Sådan håndterer du dit barns gaming

Der findes desværre ikke en manual, som passer til alle børn og forældre, men herunder finder du nogle ideer og råd, der kan gøre det nemmere at håndtere de dilemmaer, der handler om dit barns gaming på internettet.

 

Vis interesse og sæt dig ind i spillene

Det kan føles uoverkommeligt eller nærmest umuligt at følge med i børnenes liv på nettet, men det er utvivlsomt en rigtig god idé at forsøge alligevel.

Når børn mærker, at deres forældre engagerer sig og viser interesse, vil de ofte have mere lyst til at fortælle og inddrage forældrene i det, de oplever – både når det er godt og skidt. De vil formentlig også være mere tilbøjelige til at tage imod råd eller måske ligefrem selv bede om dem, hvis de mærker, at deres forældre gerne vil forstå, hvad de har gang i.

 

 

Bed dine børn om at vise dig de spil, de spiller. Lad dem forklare dig, hvad spillene går ud på og spørg eventuelt, om du må prøve – du kan endda overveje, om du selv skal oprette en profil, så I kan spille sammen i ny og næ.

 

Snak med børnene om, hvem de spiller med

Ved du, hvem dit barn spiller med eller er venner med i onlinespillene? Er det alle sammen nogle, du også kender? Er det nogle, barnet kender i virkeligheden, eller er der fremmede imellem, som barnet kun kender fra nettet? Føler dit barn sig udenfor, når vennerne spiller, eller er der mon andre i barnets omgangskreds, som bliver holdt udenfor?

Lav eventuelt nogle regler om, at dit barn ikke må spille, chatte eller skype med fremmede, eller at barnet skal snakke med dig om det, inden han/hun begynder at spille med nogle, han/hun ikke plejer at spille med.

 

Spørg til børnenes oplevelser på nettet

Gør det til en naturlig ting, at du og dit barn taler om barnets gaming og færden på internettet i det hele taget. Målet kan være, at det skal være et lige så oplagt samtaleemne, som hvis I taler om, hvordan skoledagen er gået, eller hvordan dagens fodboldtræning var.

Spørg ind til, hvad dit barn har oplevet i sit spil i dag.

 

 

Hav regler, der giver mening

Fair og forståelige regler giver typisk færre frustrationer og konflikter.

Hvis du ved lidt om de spil, dit barn spiller, er det nemmere at lave nogle regler, som giver mening – også for barnet. Og regler, der giver mening, giver typisk også mindre utilfredshed og mindre konflikt end regler, man ikke forstår meningen med.

Hvis det for eksempel handler om Fortnite, kan du aftale med dit barn, hvor mange runder, han/hun må spille, før det er tid til at slukke skærmen. Det kan give meget mere mening og være meget nemmere for barnet at stoppe sit spil, når en runde er slut, end at stoppe et spil midt i en runde, fordi der nu er gået de 60 minutter, som barnet havde fået lov til at spille i.

 

Respekter at spillet er vigtigt for barnet

En anden god idé er at varsle barnet i god tid, inden du vil have, at han/hun rejser sig fra skærmen. Aftal på forhånd en tidsramme, og sig så til i god tid, før barnet skal afslutte sit spil.

Hvis du pludselig og uden varsel tropper op og siger stop til skærm, risikerer du, at dit barn er lige midt i en spændende bane eller mission sammen med sine venner. Det kan man sammenligne med at skulle slukke for fjernsynet tre minutter før en spændende film slutter, eller forlade sin vigtige fodboldkamp syv minutter før kampen fløjtes af.

For barnet kan det være vigtigere, end du måske umiddelbart forestiller dig, at få lov til at afslutte spillet på en god måde.

I videoen her får du flere gode råd fra esports-konsulent hos DGI, Christian Cramer.

 

Og ja… Det ER altsammen nemmere sagt og skrevet end gjort. I hvert fald for mange af os. Men det skader jo ikke at forsøge – og måske ender det endda med at være sjovere, end du forestiller dig, at rykke fra sidelinjen og lidt tættere på dit barns virtuelle verden.

 

Kilder:

Center for Digital Dannelse / digitaldannelse.org
Børns vilkår / bornsvilkar.dk
Red Barnet / redbarnet.dk

FAQ BOKS

Er det gratis at spille Roblox?

Det er som udgangspunkt gratis at spille Roblox, men man kan vælge at købe ekstra udstyr til sin figur, og der er desuden nogle dele af spillet, som koster penge.

Hvad er aldersgrænsen i Roblox?

Der er ingen aldersgrænse i Robox, men man kan oprette en forældrestyret konto til børn under 13 år.

Hvad er et skin i Fortnite?

Med såkaldte skins kan du udstyre din figur i Fortnite med fx nyt tøj, en dans, en sej frisure eller flottere våben. Skins koster penge.

Hvad er Roblox, Fortnite og Minecraft?

Roblox, Fortnite og Minecraft er nogle af de mest populære online-spil blandt danske børn og unge i disse år.

Hvor gammel skal man være for at spille Minecraft?

Der er ingen aldersbegrænsning i Minecraft, og det spilles af både børn og voksne.